BCS Preparation

35th BCS Question with Answer

35th BCS Question with Answer

35th BCS Question with Answer
35th BCS Question with Answer

When’s the 35th BCS Question with Answer. Bangladesh Public Service Commission is a semi-legal established body in charge of the registration of common administration workers in Bangladesh. The Bangladesh Civil Service is an across the country concentrated examination in Bangladesh led by the Bangladesh Public Service Commission for registration to the Bangladesh Civil Service units. BCS is the most significant and aggressive examination in Bangladesh for alumni understudies. BCS examination is likewise a system to choose all association officers of each division of Bangladesh. So, I posted the 35th BCS Question with Answer under the BCS question bank. 

 All BCS question results are also available onMrsohag.com. This isn’t only BCS examination question analysis but also you can download all BCS question results from our website. BPSC repeated a number of questions from former time’s questions. That’s why, 35th BCS Question with Answer is also important for every BCS examination. Given below 35th BCS Question with Answer. 

This is accurate 35th BCS Question with Answer

1. লর্ড ক্যানিং ভারত উপমহাদেশে প্রথম কোন ব্যবস্থা চালু করেন?

চিরস্থায়ী বন্দোবস্থ

দ্বৈত শাসন

সতীদাহ নিবারণ

পুলিশ

Ans : পুলিশ

2. পাকিস্তানের গণপরিষদের অধিবেশনে বাংলাকে রাষ্ট্রভাষা করার প্রথম দাবী কে উত্থাপন করেন?

আব্দুল মতিন

ধীরেন্দ্রনাথ দত্ত

শেরে বাংলা এ কে ফজলুল হক

হোসেন শহীদ সোহরাওয়ার্দী

Ans : ধীরেন্দ্রনাথ দত্ত

3. জীবনঢুলী কি?

একটি উপন্যাসের নাম

একটি কাব্যগ্রন্থের নাম

একটি আত্মজীবনীর নাম

একটি চলচ্চিত্রের নাম

Ans : একটি চলচ্চিত্রের নাম

4. “সোয়াচ অব নো গ্রাউন্ড” কোথায় অবস্থিত?

যমুনা নদীতে

বঙ্গোপসাগরে

মেঘনার মোহনায়

সন্দীপ চ্যানেলে

Ans : বঙ্গোপসাগরে

5. ম্যানগ্রোভ কি?

উপকূলীয় বন

মানব সৃষ্ট উপকূলীয় বন

মানব সৃষ্ট গাছ

মানব সৃষ্ট লনা গাছ

Ans : উপকূলীয় বন

6. Which of the following words can be used as a verb?

Mister

Mistress

Master

Mastery

Ans : Master

7. Which word is the determiner in the sentence “Will it take much time?” ?

will

much

take

time

Ans : much

8. He was a rather “disagreeable” man. Here the quoted word is a/an

Noun

Adverb

Adjective

Preposition

Ans : Adjective

9. I am in the process of collecting “material” for my story. The quoted word is —

Verb

Adverb

Noun

Adjective

Ans : Noun

10. Depression is often “hereditary” . here the quoted word is —

Adverb

Noun

See also  34th BCS Question with Answer

Adjective

Verb

Ans : Adjective

35th BCS Question with Answer is available in our website

11. Who wrote the following lines – “All at once I saw / a crowd, a host of golden daffodils”?

Wordsworth

Shelly

Herrick

Keats

Ans : Wordsworth

12. Who among the following writers is not a Nobel Laureate?

T.S. Elliot

Graham Greene

Toni Morrison

William Faulkner

Ans : Graham Greene

13. The play “Arms and the Man” is by –

James Joyce

Arthur Miller

Samuel Beckett

George Bernerd Shaw

Ans : George Bernard Shaw

14. The “climax” of a plot is what happens –

in the beginning

at the height

at the end

in the confrontation

Ans : at the height

15. Othello is a Shakespeare’s play about –

A Jew

A Turk

A Roman

A Moor

Ans : A Moor

16. “Riders to the sea” is –

an epic poem

a novella

a one-act play

a theatrical adaptation of a poem

Ans : a one-act play

17. Which of the following writers belong to the Elizabethan period?

Christopher Marlowe

John Dryden

Alexander Pope

Samuel Beckett

Ans : Christopher Marlowe

18. “To be, or not to be that is the question” – is a famous dialogue from –

Othello

Hamlet

Romeo and Juliet

Macbeth

Ans : Hamlet

19. Find the odd-man-out —

The Bluest Eye

As I Lay Dying

Sula

A Mercy

Ans : As I Lay Dying

20. Find the odd-man-out —

George Eliot

Joseph Conrad

Thomas Hardy

James Joyce

Ans : George Eliot

This is 35th BCS Question with Answer

21. পৃথিবীর বিভিন্ন দেশের মধ্যে জনসংখ্যার দিক থেকে বাংলাদেশের স্থান কততম?

অষ্টম

দশম

দ্বাদশ

চতুর্দশ

Ans : অষ্টম

22. বাংলাদেশের কোন অঞ্চলকে ‘৩৬০ আউলিয়ার দেশ’ বলা হয়?

চট্টগ্রাম

সিলেট

ঢাকা

রাজশাহী

Ans : সিলেট

23. সোনাদিয়া দ্বীপের আয়তন কত?

৮ বর্গ কি.

৯ বর্গ কি.

১০ বর্গ কি.

১১ বর্গ কি.

Ans : ৯ বর্গ কি.

24. বর্ণালী ও শুভ্র কি?

উন্নত জতের আলু

উন্নত জাতের গম

উন্নত জাতের ভূট্টা

উন্নত জতের ধান

Ans : উন্নত জাতের ভূট্টা

25. বাংলাদেশে বেসরকারি টিভি চ্যানেলের সংখ্যা?

২৫

২৬

২৭

২৮

Ans : ২৮

26. “অলিভ টারটল” বাংলাদেশের কোন দ্বীপে পাওয়া যায়?

সেন্টমার্টিন

চর আলেকজান্ডার

রাঙ্গাবালি

ছেড়াদ্বীপ

Ans : সেন্টমার্টিন

27. প্রান্তিক হ্রদ কোন জেলায় অবস্থিত?

রাঙামাটি

খাগড়াছড়ি

বান্দরবান

সিলেট

Ans : বান্দরবান

28. বাংলাদেশে ইউনিয়ন পরিষদের সংখ্যা কত?

৪৫০০

৪৫৫০

৫৬০০

৪৬০০

Ans : ৪৫৫০

29. মহাস্থবীর শিলভদ্র কোন মহাবিহারের আচার্য ছিলেন?

আনন্দ বিহার

নালন্দা বিহার

গোসিপো বিহার

সোমপুর বিহার

Ans : নালন্দা বিহার

30. খাসিয়া গ্রামগুলো কি নামে পরিচিত?

বারাং

পুঞ্জি

পাড়া

মৌজা

Ans : পুঞ্জি

It’s 35th BCS Question with Answer

31. ১৯মে ২০১২ সালে কোন বাংলাদেশী এভারেস্ট জয় করেন?

ওয়াসফিয়া নাজরীন

See also  জাতিসংঘ

এম এ মুহিত

মুসা ইব্রাহীম

নিশাত মজুমদার

Ans : নিশাত মজুমদার

32. বিখ্যাত চিত্রকর্ম “তিন কন্যা” এর চিত্রকর কে?

জয়নুল আবেদীন

এস এম সুলতান

কামরুল হাসান

রফিকুন্নবী

Ans : কামরুল হাসান

33. যশোর জেলায় অবস্থিত বিল —

হাইল

পাথরচাওলি

ভবদহ

আড়িয়াল

Ans : ভবদহ

34. বাংলাদেশের অর্থনৈতিক সমীক্ষা ২০১৪ অনুযায়ী গড় স্বাক্ষরতার হার কত?

৬১.১%

৫৬.৮%

৫৭.৯%

৬৫.৫%

Ans : ৫৭.৯%

35. “Making of a Nation Bangladesh” গ্রন্থের রচয়িতা কে?

কামাল হোসেন

নুরুল ইসলাম

এস এ করিম

আনিসুর রহমান

Ans : নুরুল ইসলাম

36. কোন বিখ্যাত ম্যাগাজিন বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবর রহমানকে রাজনীতির কবি(Poet of Politics) আখ্যা দিয়েছিল?

টাইম

ইকোনোমিস্ট

নিউজ উইকস

ইকোনমিক্স এন্ড পলিটিক্যাল উইকলি

Ans : নিউজ উইকস

37. বেলফোর ঘোষণা ১৯১৭ এর মূল প্রতিপাদ্য বিষয় কি?

জাতিপুঞ্জ সৃষ্টি করা

অটো মানদের জায়গা দখল

ইহুদিদের জন্য জাতি গঠন

জার্মানির বিরুদ্ধে মিত্র শক্তির নতুন কৌশল অবলম্বন

Ans : ইহুদিদের জন্য জাতি গঠন

38. চীনা পরিব্রাজক হিউয়েন সাঙ – এর দীক্ষাগুরু ছিলেন —

অতীশ দীপংকর

মাহুয়ান

শিলভদ্র

মেগাস্থিনিস

Ans : শিলভদ্র

39. প্রশান্ত মহাসাগরে যুক্তরাস্ট্রের সপ্তম নৌবহর সদর দপ্তর হচ্ছে

ইউকোসুক

গোয়াম

হাওয়াই

সুবিক বে

Ans : ইউকোসুক

40. ‘ডমিনো’ তত্ত্বটি কোন অঞ্চলের জন্য প্রযোজ্য ছিল?

নিকট প্রাচ্য

দক্ষিণ-পূর্ব এশিয়া

পূর্ব আফ্রিকা

পূর্ব ইউরোপ

Ans : দক্ষিণ-পূর্ব এশিয়া

35th BCS Question with Answer

41. “গ্লাসনস্তনীতি” কোন দেশে চালু হয়েছিল?

চীন

সাবেক সোভিয়েত ইউনিয়ন

হাঙ্গেরী

পোল্যান্ড

Ans : সাবেক সোভিয়েত ইউনিয়ন

42. বাংলাদেশের মুক্তিযুদ্ধের সর্বাধিনায়ক কে ছিলেন?

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান

জেনারেল এম এ জি ওসমানী

কর্নেল সফিউল্লাহ

মেজর জিয়াউর রহমান

Ans : বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান

43. দ্য ব্লাড টেলিগ্রাম(the blood telegram) গ্রন্থটির লেখক

রিচার্ড সেশন

গ্যারি জে ব্যাস

মার্কাস ফ্রান্ডা

পল ওয়ালেচ

Ans : গ্যারি জে ব্যাস

44. নেপালের সর্বশেষ রাজা ছিলেন কে?

রাজা ধীরেন্দ্র

রাজা বীরেন্দ্র

রাজা জ্ঞানেন্দ্র

রাজা মহেন্দ্র

Ans : রাজা জ্ঞানেন্দ্র

45. What would be the right synonym for ‘initiative’?

apathy

enterprise

indolence

activity

Ans : enterprise

46. It is time to review the “protocol” on testing nuclear weapons. Here the quoted word means —

Record of rules

Procedures

Summary of rules

Problems

Ans : Procedures

47. The noise level in Dhaka city has increased “exponentially”. Here the quoted word means —

amazingly

steadily

shockingly

rapidly

Ans : rapidly

48. Societies living in the “periphery” are always ignored. Here the quoted word means —

offshore areas

remote places

marginal areas

backward regions

Ans : marginal areas

49. What would be the best antonym of “hibernate”?

dormancy

sluggishness

liveliness

democracy

Ans : liveliness

50. Let us begin by looking at ‘the minutes of the meeting’. Here the quoted word means—

time record

See also  ১০০০+ বাক্য সংকোচন/এক কথায় প্রকাশ

written record

time frame

written analysis

Ans : written record

35th BCS Question with Answer

51. relationship similar to “Harm:Damage” ?

Sweet:Sour

Stout:Week

Injure:Incapacitate

Hook:Crook

Ans : Injure:Incapacitate

52. Cricket enjoys a huge ….. in Bangladesh.

follow on

follow

fall out

following

Ans : following

53. The film was directed in the director’s usual …. style.

confusion

personifying

idiosyncratic

purifying

Ans : idiosyncratic

54. This could have worked if I ….. been more far-sighted.

have

had

might

would

Ans : had

55. In the 18th Century, the Mughal Empire began to ……

discriminate

differentiate

disintegrate

dislocate

Ans : disintegrate

56. Being fat does not necessarily kill you, but it —- the risk that you will suffer from nasty diseases.

increases

encourages

emphasizes

involves

Ans : increases

57. —– song haunted me for a long time.

These

Thus

That

Those

Ans : That

58. Women are too often —- by family commitments.

confused

contaminated

controlled

constrained

Ans : constrained

59. Class relations and societal conflict is the key understanding of –

Feminism

Structuralism

Formalism

Marxism

Ans : Marxism

60. Which is the correct sentence?

He insisted on seeing her

He insisted for seeing her

He insisted in seeing her

He insisted to be seeing her

Ans : He insisted on seeing her

35th BCS Question with Answer

61. বাংলাদেশের পক্ষে ওয়ানডে অভিষেকে কোন ক্রিকেটার পাঁচ উইকেট পেয়েছেন?

সোহাগ গাজী

তাইজুল ইসলাম

রুবেল হোসেন

তাসকিন আহমেদ

Ans : তাসকিন আহমেদ

62. বাংলাদেশের সংবিধানে প্রশাসনিক ট্র্যাইব্যুনাল বিষয়টি কোন অনুচ্ছেদে সন্নিবেশিত হয়েছে?

১১০

১১৫

১১৭

১২০

Ans : ১১৭

63. বাগদা চিংড়ি কোন দশক থেকে রপ্তানী পন্য হিসেবে জায়গা করে নেয়?

পঞ্ছাশ দশক

সত্তর দশক

আশির দশক

ষাট দশক

Ans : আশির দশক

64. পরিকল্পনা কমিশনের গৃহিত পদক্ষেপ অনুযায়ী সপ্তম পঞ্চবার্ষিক পরিকল্পনা কোন মেয়াদে হবে?

২০১৫-২০১৯

২০১৬-২০২০

২০১৭-২০২১

২০১৮-২০২২

Ans : ২০১৬-২০২০

65. বিশ্ব বাজারে বাংলাদেশের ব্ল্যাক বেঙ্গল ছাগলের চামড়া কি নামে পরিচিত?

কুষ্টিয়া গ্রেড

ঝিনাইদহ গ্রেড

চুয়াডাঙ্গা গ্রেড

মেহেরপুর গ্রেড

Ans : কুষ্টিয়া গ্রেড

66. ন্যাচারাল গ্যাস ফার্টিলাইজার ফ্যাক্টরি লিঃ এর উৎপাদিত সার-এর নাম কি?

ইউরিয়া এবং এএসপি

টিএসপি এবং এএসপি

ইউরিয়া

ডিএপি

Ans : ইউরিয়া

67. The idiom “A stitch in time saves nine” — refers to the importance of –

saving lives

saving time

timely action

time tailoring

Ans : timely action

68. The phrase “nouveau riche” means —

Richie rich

New high class

Well off

New rich

Ans : New rich

Conclusion

Last part of 35th BCS Question with Answer, You ask your question under 35th BCS Question with Answer in comment option. Let’s bandy the 35th BCS Question with Answer. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button